De ene jongere is de andere niet. En je ziet het echt niet aan de buitenkant.

Er lopen in deze stad veel studenten rond. De sociale richtingen doen het goed en tonen een diverse populatie. Ik heb al veel stagiairs mogen meemaken en begeleid, telkens opnieuw jonge mensen vol talenten, gevormd door hun eigen leven en gedreven om zich te geven voor anderen. Ze trekken zich het lot van die anderen oprecht aan en beseffen hun bevoorrechte leven in contrast met dat van leeftijdsgenoten op de vlucht. Als je het bestuur van stad, land en Europa aan hen zou geven, zouden er mooie dingen kunnen gebeuren. Een mens moet blijven dromen, nietwaar. Ik geniet altijd van straten, pleinen en nu terrassen vol studenten, ze brengen mooie vibes in de stad en beloven een toekomst vol engagement. Dat mag gezegd worden, naast “overlast”, “lawaai” en wat niet al.

Andere jongeren zouden zich dolgraag ook willen waarmaken, maar hebben eerst veel geduld en doorzettingsvermogen nodig om door het ware hindernissenparcours te geraken van verblijfsvergunning, taal leren, plek zoeken om te slapen of liefst te wonen, geld verdienen om te leven en mentale veerkracht vinden om aan een toekomst hier te bouwen. Velen zijn hier alleen, zonder familie of eigen netwerk. Na al extreem lastige jaren voordat en terwijl ze naar hier kwamen. Maar ze zijn niet minder gedreven dan die andere groep jongeren die vaak wel een thuisbasis hebben. Integendeel, hun moed is een geschenk aan onze samenleving.

Vandaag in de Jongerenwerking ontmoetten ze elkaar, deze jongeren in heel verschillende situaties. Studenten kwamen op bezoek, maakten kennis met onze plek, stelden vragen, … en dan gebeurde het: ze maakten contact. Elk gaf elk een hand, ze wisselden hun namen uit en raakten aan de praat. Het ontroerde me. Vervolgens trokken ze samen richting hun hogeschool voor nog meer uitwisseling. Bruggen worden gebouwd, verbindingen gelegd. Van blijvende waarde voor elke jongere, hoe je leven er ook uitziet.

Laat ze maar doen en laten we in hen geloven. Ze zullen de wereld mooier maken.