Minke Zuidema Studiefonds

Vluchtelingenkinderen en -jongeren krijgen een steuntje in de rug bij hun school of opleiding.

Minke Zuidema

Gevluchte kinderen twijfelen vaak aan hun toekomst, zeker als ze geen verblijfspapieren hebben.

Vluchtelingenkinderen en -jongeren krijgen een steuntje in de rug bij hun school of opleiding.
Minke Zuidema had als pedagoge een groot hart voor kinderen en jongeren. Uit eigen ervaring als overlevende van een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog wist ze hoe moeilijk jong zijn soms kan zijn. Zij steunde jarenlang het Studiefonds van het PSC om vluchtelingenjongeren een kans te geven. Ze is in 2008 overleden en uit erkentelijkheid is het Studiefonds naar haar vernoemd.

Minke Zuidema

A is 19 jaar en erkend vluchteling. Zijn moeder, drie broers en zusje zijn via gezinshereniging nagekomen. A werkt en daarom krijgt het gezin geen leefloon. Op kinderbijslag is het nog wachten. Zij wonen samen in de studio van A. Een appartement voor het hele gezin vinden is moeilijk en kost veel tijd. Hulpverleningsinstanties helpen zoeken naar tegemoetkomingen, maar kunnen niet helpen bij kosten van openbaar vervoer. Toch is dat onmisbaar om naar school te kunnen, maar ook voor andere zaken verhoogt openbaar vervoer de mobiliteit en kansen van het hele gezin: naar die goedkopere winkel, zoeken naar werk of een studentenjob, zich aansluiten bij vrijetijd en sport, naar een kerk of moskee kunnen gaan of een sociale kruidenier of kringloopwinkel, de zoektocht naar die gezinswoning,….

S is 18 jaar en gezinshereniging is niet in orde gekomen. S staat er alleen voor en door alle tegenslagen en zorgen lijkt het erop dat hij zijn beroepsmiddelbaar niet kan afmaken. Dankzij een buzzypass en studentenwerk en door tijdelijk bij een vriend te wonen kan hij zijn laatste zevende jaar toch overbruggen en met een redelijk diploma de arbeidsmarkt verkennen.

Jongeren nemen vaak capaciteiten en doorzettingsvermogen met zich mee. Als PSC kijken we niet naar een verblijfsstatuut of naar problemen, maar naar de jongere zelf: we luisteren naar het hele verhaal en we zoeken mee naar mogelijkheden.

Zonder de giften van u en vele weldoeners kan dit fonds niet bestaan en zijn deze verhalen er niet meer…. We merken de laatste jaren dat veel vluchtelingen uit oorlogs- en conflictgebieden lang en zelfs vergeefs op erkenning moeten wachten. Dankzij uw hulp kunnen we dat extra beetje steun bieden, dat voor hen veel verschil maakt.

Alvast bedankt!