De Jongerenwerking wil er zijn voor niet-begeleide nieuwkomers tussen de 17 en 25 jaar. Zij zijn zonder familie in Antwerpen en (bijna) meerderjarig, en dat betekent dat ze veelal op zichzelf een nieuw leven moeten opbouwen. Omdat het allesbehalve eenvoudig is hun eigen weg te vinden in een land waar ze niet zijn opgegroeid, probeert het PSC hierbij een brug te vormen.

Onze werking bestaat uit verschillende pijlers:

  1. Inloop: Alle jongeren zijn welkom om in de namiddagen en twee avonden langs te komen, ook al hebben ze geen vraag. Gsm opladen? Een boek lezen? FIFA spelen? Muziek luisteren en een dansje doen? Allemaal perfect mogelijk. Door een huiselijke sfeer te creëren willen we iedereen duidelijk maken en laten ervaren dat het bij ons minder bureaucratisch verloopt..
  1. Vrije tijd: Veel nieuwkomers van onze doelgroep willen zo snel mogelijk werk vinden om geld naar hun familie te sturen. Toch willen zij ook iets doen waar ze zichzelf in kwijt kunnen. Bij het PSC helpen we jongeren zowel individueel met het vinden van een geschikte hobby als collectief door groepsactiviteiten te organiseren om het vrijetijdsaanbod in Antwerpen te verkennen en zo contacten te maken in hun nieuwe samenleving.
  1. Begeleiding: Samen met ons topteam van medewerkers, stagiairs en vrijwilligers proberen we de jongeren bij te staan met moeilijkheden die zij ondervinden bij het leven in Antwerpen. Het vinden van een appartement? Huiswerkbegeleiding? Oriëntatie op opleiding of werk? Administratie? Maar ook nood aan contact, gezelligheid, plezier, vriendschap, een goed gesprek, schouderklopjes en zingeving? We proberen zo goed mogelijk ondersteuning te bieden bij kleine en grote vragen zodat ze stap per stap op eigen benen verder kunnen.

Willemijn Piksen heeft in 2021/22 een aantal maanden meegedraaid in onze Jongerenwerking in het kader van haar onderzoek voor haar masterthesis in protestantse theologie.

Samen met een aantal jongeren heeft zij ook een documentaire gemaakt, over het thema ‘vreemd zijn in marginaliteit’. Thesis en docu geven prachtig weer hoe onze presentiebenadering in de praktijk werkt. Veel kijk- en leesgenot, echt de moeite.

Download de Masterthesis:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept

Traditioneel houden de jongeren van het PSC een Valentijn actie om hun kookkunsten aan de buitenwereld te tonen (en ook om ons Zomerkamp te financieren)

Dit jaar voorzagen we maar liefst voor 140+ mensen een driegangenmenu. En dankzij de wonderlijke @een_stadsjutter kunnen we ook tonen welk hard werk er achter de schermen gebeurde 😊

We willen graag iedereen bedanken die ons steunde, alle jongeren die hielpen bij de actie, en we hopen jullie allemaal terug te zien volgend jaar 🥰

Informatie

Lange Winkelstraat 5
2000 Antwerpen
Op kaart tonen

PSC Jongerenwerker: Joran Simoens

Bereikbaarheid

Weekdag Openingsuren
Maandag gesloten
Dinsdag 13.30 – 17 u.
Woensdag 13.30 – 17 u.
Donderdag 13.30 – 19 u.
Vrijdag 13.30 – 17 u.