Het PSC is allereerst en fundamenteel een beweging gedragen door vrijwilligers. Alleen zo staan we met beide benen in de samenleving, want de samenleving, dat bent u en dat ben jij, met jouw ervaring, uw inzicht, jullie talenten en gedrevenheid. Dankzij vrijwilligers houden we vinger aan de pols bij wat er in de samenleving en in ons werk schort en nodig is, en met vrijwilligersdrive kunnen we kort op de bal spelen om daarop in te springen, zowel op kleine menselijke schaal als met een vurige middellangetermijnvisie over waar we aan willen werken.

Het PSC is altijd vrijwilligersbeweging geweest. Veertig jaar geleden gestart vanuit de bevlogenheid van een paar mensen die iets wilden doen aan materiële tekorten van medemensen in de stad. En dat vervolgens ook deden. Met voedsel, kleren, goede raad, een luisterend oor. Met geen genoegen nemen met onrecht, met bondgenoten en onder protest. Deze gedrevenheid groeide uit en werd een begrip.

De maatschappij stond niet stil, werkingen gingen zelfstandig verder of werden in het CAW opgenomen. Dit maakte het voor het PSC mogelijk “to move on”: om altijd opnieuw rond te kijken en op te pakken: wat is er nú nodig? Presentie, samenwerking, sociale experimenten en projecten, specifieke vrijwilligersprofielen, groeiende expertise en creatieve ondernemersdurf, die we delen met anderen hier en in het Zuiden, alles voor meer sociale rechtvaardigheid. Altijd in/een beweging, met elkaar.