“Out of the box” denken. Dat is waar het PSC voor staat. “Kip èn ei”.

Migratie gebeurt “naar hier”, “van ginder”, met reden. Daarom willen we óók werken aan “ginder”:

daar levensomstandigheden zo verbeteren dat migratie niet meer nodig is.

We kozen voor een strategisch project van eerlijke kweek en handel in proteïnebron kippenvlees.

En we noemen het “Kip & Ei”. 

Kip geeft ecologisch het beste dierlijk eiwit op aarde. In ontwikkelingslanden stijgt de vraag naar kip met 10% per jaar. Kippenteelt is uitgegroeid tot giga business van grote multinationals. Kippen moeten onnatuurlijk snel groeien en zijn daardoor vatbaar voor dodelijke ziekten. De markten in Afrika worden overdonderd met goedkope diepgevroren kip uit Brazilië of de VS tegen oneerlijke prijzen De eigen kippenteelt is praktisch uitgeroeid.

Het Protestants Sociaal Centrum heeft een coöperatie in Burkina Faso opgezet voor kippenteelt voor locale boeren. Er is dagelijks intensieve samenwerking tussen de partners in België en in Burkina Faso om dit project in goede banen te leiden. De boeren kunnen aangesloten blijven zolang ze al hun kinderen tot minimaal 18 jaar naar school sturen. We weten uit onderzoek dat het aantal geboortes per gezin daalt naar mate het onderwijsniveau stijgt. De kippen worden versterkt met een wetenschappelijk beproefd kruidenproduct dat inwerkt op het immuunsysteem.

Om dit semi-commercieel project voor te financieren heeft het PSC €70.000 beschikbaar gesteld als lening. Verwacht wordt dat dit project in 2 jaar volledig zelfbedruipend en zelfstandig is.

Dit pilootproject heeft als doel ervan te leren over hoe deze opzet ook in andere landen goed kan werken.
We willen in ontwikkelingslanden eerlijk en duurzaam inkomen bieden omdat dat een humane bron is voor duurzame ontwikkeling.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept

 
Bekijk hier de uitleg van het project door onze voorzitter Koen Kinsbergen. Over de uitgangspunten die het project duurzaam maken. Waarom kip èn ei. En dat het nog zoveel meer is. En hoeveel impact het inmiddels heeft. En dat allemaal in een getroubleerd land en in coronatijd.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept

 
Getuigenis uit eerste hand van onze partner ter plaatse Alidou Ouedraogo. Over de kracht van partnerschap, de vindingrijkheid van Burkinabezen, over het sociale karakter van deze onderneming, over de steppe en haar mensen die tot bloei komen.

Uitgebreid verslag

Vlak voor corona uitbrak, zijn we er nog op bezoek geweest.
Lees alles over onze reis en over het project hier in ons mooie verslag, boordevol verhalen, sfeerbeelden en cijfers.

Het PSC zit in de shit!!!

Zo zou de titel kunnen worden van onze volgende actie, in de schaduw van ons project Kip&Ei. We vertelden u al: dit kippenproject bekijkt de hele context: water, scholing, tewerkstelling, corona, groentenkweek, samenleven moslims en christenen, … En nu nog meer.

Van veraf, en toch dichtbij, bracht Alidou, onze partner in Burkina Faso, ons op de hoogte van volgende schrijnende situatie. Op de lagere school waar naast 1500 kinderen, ook zijn zoontje naar school gaat, zijn de toiletten letterlijk ingezakt. Slecht gebruik van cement is de hoofdoorzaak van het probleem. Nu moeten die 1500 kinderen hun gevoeg doen achter een paar struiken, wat verre van ideaal is. Recent was ook een kind in de openstaande latrine terechtgekomen. Hij is er gezond en wel uitgeraakt, maar dat hoeft niet steeds het geval te zijn. 6 droge latrines, een wereld van verschil.

Op onze laatste Raad van Bestuur engageerde het PSC zich om nog voor 19 november dit jaar, op de Wereldtoiletdag, 6 nieuwe latrines te bouwen. Wij schieten daar nu 5000 euro eigen middelen in voor. Dit is genoeg om daar 6 toiletten mee te bouwen. We hopen, met steun van onze achterban , hiervoor middelen in te zamelen. Het probleem van slechte of ontbrekende minimale sanitaire middelen is niet enkel op de school van de zoon van Alidou een probleem, tientallen scholen hebben ontoereikende voorzieningen voor basishygiëne. Deze lacune is een belangrijke oorzaak van ziektes, bij deze, toch al kwetsbare leeftijdsgroep. Als we in dit voorbeeldproject slagen kunnen we middelen van grote fondsen aantrekken zoals de Bill and Imelda Gates foundation om het probleem grootschaliger aan te pakken. Het PSC zit in de shit.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
I Accept