Het is een harde wrede wereld. Maar ik kom zoveel goedheid tegen. Het raakt me altijd opnieuw.

Ik had vorige week iets schokkends meegemaakt. Dit is niet de plek om daar meer over te vertellen. Het heeft me een hele week gekost om het een plekje te geven. Toen het net gebeurd was, kon ik mijn eerste emoties kwijt bij de mensen van ‘t Vlot, onthaal voor dak- en thuislozen, waar ik toen net moest zijn. In het teamoverleg vooraf aan het onthaal was er aandacht voor. Vandaag tijdens het onthaal van ‘t Vlot kwam een thuisloze die daar niet bij was maar het had gehoord, naar me toe om erover te praten. Hij keek mij aan en vroeg zacht: “Heb je het wat kunnen verwerken?” Zo lief.

Vanmorgen belde een vrouw mij die zich al vele jaren inzet voor gevluchte mensen, gewoon als vrijwilliger. Of wij geen woonruimte hadden of wisten voor weer een schrijnende situatie. Wekelijks krijg ik deze vragen. We bleven aan de praat, en zo vertelde ze me hoe ze zo’n honderd mensen onder haar aandacht had, met gewoon een luisterend oor “zodat ze zich even mens kunnen voelen”, maar ook met ondersteuning bij moeilijke gesprekken bij instanties, en zelfs voor meerdere mensen domicilie op haar adres, en ik weet al: ze doet nog heel veel meer. Een tijgerin van een vrouw. Waar haalt ze de kracht vandaan. “Dank u wel voor dit fijne gesprek”, besloot ze, terwijl we alleen maar onze onmacht en verontwaardiging over beleidskeuzes gedeeld hadden, en onze zorg om deze mensen.

Daarjuist had ik een lang gesprek met een vrouw die met vele trauma’s door het leven moet en vaak maar net kan functioneren. Ik ken haar al 25 jaar en heb de traumaschade niet zien afnemen, maar wel haar ik-sterkte zien groeien. En zo kan het dat zij nu meeleeft met een collega in diepe rouw en met een schoonbroer die niet meer wil leven. Ze blijkt een ongelooflijke fijngevoeligheid te hebben en heel attente woorden te kunnen kiezen om mensen in hun verdriet te steunen. Terwijl elke dag voor haar een strijd is om zelf het hoofd boven water te houden.

Kijk, op één dag al zoveel moois. Die wreedheid in de wereld is er onmiskenbaar. Maar zulke goedheid is uiteindelijk de kracht van het bestaan.