Als er mij één ding verschillende keren is opgevallen de laatste tijd, dan is dat dit. Hoe krachtig het werkt om simpelweg een stoel te nemen en bij iemand te komen zitten. En te luisteren naar wat er dan komt. Wat het doet om met dat simpele gebaar te tonen: ik zie je, ik heb tijd en aandacht voor je. Voor jou ja. En zie maar wat je kwijt wilt. Ik ben er.
Dat simpele gebaar maakt verhalen los. Deze boodschap zonder woorden: ik loop niet weg, ik ben niet gejaagd, ik vind jou belangrijk.
We zeggen wel ‘s: “Het staat precies op mijn voorhoofd geschreven, dat je met je levensverhaal kunt komen.” Ja, soms is dat zo. En wat een nood is daaraan: met je verhaal kunnen komen. Zomaar. Gewoon, omdat er ruimte en plek en aandacht voor is. Om je even niet alleen te voelen ermee. Hoe heftig de pijn ook is, hoe zwaar je moeheid, hoe onsamenhangend alles wat je zegt. Of hoe moeilijk het eruit komt, omdat je niet gewoon bent dat iemand naar je luistert.

Hoe het me opgevallen is? Van die stoel erbij? Wel, door het te doen. Dat zit niet in mijn aard, om eerlijk te zijn. Ik denk dat ik eigenlijk nogal verlegen ben. Snel bang om mij op te dringen, want als ik iets haat, is het opdringerigheid. Of de indruk daarvan zelfs. Maar je kunt ook te weinig aanwezig zijn daardoor. Ik merk gewoon hoeveel nood er is aan beluisterd worden.
Dus, ik met mijn stoel. Mijn tijd, mijn liefde, mijn aandacht. En manman, wat een verhalen! Ijzingwekkend soms. Pure trauma’s. Scheurende stress. Ja, ook bij jonge mensen. Zeg nooit dat de jeugd zorgeloos is. En veel stil verdriet. Ook bij mensen van wie je het niet meteen verwacht. Zogezegde sterke mensen, die er altijd zijn voor anderen, die “alles mee hebben”. Jaja. Pas op. Maar er zijn ook zalige verhalen, veerkracht, humor. Ook goud waard.
Of het zin heeft, luisteren? Gewoon erbij komen zitten? Er moet toch ook actie uit volgen?, vroeg iemand mij vandaag nog over mijn werk. Ja, dat kan. Maar mijn focus ligt daar niet, en als je zo ongefocust luistert, komt er meer uit dan je met je actiegerichtheid ooit kunt verhelpen. Je zou de bal misslaan als je te snel in actie schiet.

Lang leve die stoel erbij.