Problemen willen we aanpakken bij het PSC. Oplossen lukt natuurlijk niet altijd, maar ervan weglopen helpt ook niet. Neem nu de oorlog in Oekraïne. Neem nu de moeilijke woningmarkt in België. Neem nu de superdiverse samenleving met zijn vele bubbels, kloven en muren. Neem ons aller goede wil, maar relatieve kleinheid en onmacht. Onze beperkte mogelijkheden. Maar als je die allemaal samenlegt en je denkt out of the box, ja kijk, dan kan er het één en ander gebeuren. Een leegstaand sociaal appartementsblok, rijp voor de afbraak – we vinden een formule om die onder eigen beheer te krijgen voor duurzame huisvesting. Oorlog in Oekraïne en andere gebieden, vluchtelingen, onmacht – mensen willen iets kunnen doén. Superdiverse samenleving – samen de schouders onder een grote klus is plezant.

Gisteren en eergisteren kwamen er drie camionladingen gedoneerde meubelen en spullen toe in de Woonterp. Dat appartementsblok ja. Dat krijgt een nieuw leven. Voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Hartverwarmend hoeveel middelen en ideeën er los komen. Die pakken we graag aan!

Dat konden we natuurlijk niet zelf alleen. In een paar dagen tijd kwam er een superdiverse ploeg opdagen: mensen van verschillende leeftijden en levensomstandigheden, verschillende kerken en organisaties, afkomstig van verschillende windstreken (van Oekraïne tot Afghanistan, Zuid-Afrika, Iran en België); de één bracht taart, anderen spierkracht, weer anderen schoonmaakijver, en iedereen zijn of haar verhaal, humor, kritische vragen, dat ook, maatschappelijk debat in de koffieruimte en zodra er weer een camion arriveerde supersnelle ijver en efficiëntie.

Samen weten we van aanpakken.