Warmste week 2021. Dit is het motto. Er is nu veel aandacht voor. Vooral voor jongeren. Zij moeten nog ontdekken wie ze zijn. Daar de ruimte voor krijgen, en steun en hulp als dat nodig is. En wat het betekent: “kunnen zijn wie je bent”, daar wordt over gepraat. Dat mag bespreekbaar zijn. Je mag er zijn, ook als je je anders voelt dan anderen. Als je het moeilijk hebt. Je staat er niet alleen voor, er bestaat solidariteit. Het mag geld kosten. Dat zamelen we samen in. Zo wordt het concreet. Dat is de warmste week. Putje winter. Volle corona. Solidariteit bestaat nog steeds.

Maar hoe media ook hun best doen, of zelfs zoveel te meer – juist nu zijn zoveel mensen rot-eenzaam. Kei-verdrietig. Stik-wanhopig. Moe-gestreden. Schrijnend-onzichtbaar. Wat betekent “kunnen zijn wie je bent” dan? De warmste week kan dat putje winter niet uit hun ziel halen. Publieke solidariteit kan hun isolement niet doorbreken. Geld kan hun tranen niet drogen. Hoe kun je zijn wie je bent als er nooit van je is gehouden? Als je kop vol trauma’s zit, als de muren op je af komen en je geen kant op kunt? Heb ik het lef om zoveel verdriet in de ogen te zien? Even niet met oplossingen of goede wil af te komen, maar gewoon een beetje warmte? Te verdragen dat ik geen woorden vind en met lege handen sta? Niet alleen deze week, maar wanneer het maar nodig is? Gewoon zijn wie ik ben bij die verdrietige ander?

Nee, dat is niet voorbehouden voor professionals. Daar is niet “de hulpverlening voor”. Die missen juist vaak de tijd en ruimte om die eenzaamheid te doorbreken. Ik hoop en bid dat jij die dit leest beseft hoe kostbaar jij bent. Gewoon, jij, zonder opsmuk, echt. Dat “zijn wie jij bent” voor jou zelf niet ondraaglijk zwaar is, ondoenlijk koud. Dat je je deze dagen niet overal buiten voelt vallen. Maar dat anderen zich troosten aan dat jij er bent. En je bij zich toelaten. Zodat we over en weer niet alleen zijn, maar samen kunnen zijn wie we zijn.