Elke woensdagmiddag weten we het huis aan de Jakobsmarkt te vinden, als bijtjes een korf. Bezige bijtjes zijn we allemaal, op verschillende plekken in de stad: transitprojecten, voedselbedeling, sociale kruidenier, taallessen, diaconale projecten en parochies, een stagiair, een pastoor op rust, een stadsdominee, zomaar een buurman van een paar straten verderop op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk die blijft terugkomen, en natuurlijk de vaste medewerkers. Die mooie korf waar we welkom zijn en elkaar vinden heet De Loodsen. Al decennialang een goede bondgenoot van het PSC. Vroeger gekend als “trefpunt solidariteitspastoraal”. Nu ook mede-initiator van een luistercentrum, “Listening Center”, een zeer laagdrempelig contactpunt om de kwetsbaarste mensen te “loodsen” in het doolhof van de sociale kaart van Antwerpen en België. Ondertussen stilaan ook weer bruisend en borrelend van activiteit voor die kwetsbaarsten, zij het nog coronaproof.

Elke woensdagmiddag zijn we er welkom, om vanuit onze eigen drukke bezigheden voor die kwetsbaarsten, een pas op de plaats te maken en ons samen te laven aan de Bron, de inspiratie van de Barmhartige God die solidair herkenbaar is in Jezus van Nazareth en de profeten van toen en nu.

Een moment van netwerken, maar dat woord is veel te koud. Het is verbinden wat we er doen. Verbinding ervaren. Solidariteit. Samen ook kwetsbaar mogen zijn in het delen van onze bezorgdheden en visioenen. En ook belangrijk: aansluitend op onze bezinning eten we samen, een eenvoudige lunch, waarin we kunnen bijbabbelen, verder uitwisselen, lachen en genieten. Bijtjes die zoemen om daarna weer gesterkt uit te vliegen.

We zijn er welkom, maar niets hoeft. Je komt wanneer je kunt. Je kunt er jezelf zijn. En zo ontmoet je er allerlei mensen, ook wie zo ‘s komt binnenwaaien. Zoals vandaag Erik van Lus vzw (https://www.lusvzw.be/) Nog zo’n mooi initiatief. Er gonst toch wat in onze samenleving.

De Loodsen … wat is het mooi dat na al die maanden onnatuurlijke stilte er eindelijk weer deze ontmoetingsmomenten zijn. Want ook bezige bijtjes hebben elkaar nodig.