Maandelijkse Bijbelbabbel Kersteditie: lekkers op tafel, een quizje (nee, Jezus is niet perse op 25 december geboren :-) ), verhalen en een kerstliedje van Willem Vermandere. En te midden daarvan: het eenvoudige kerstverhaal oorspronkelijke versie in de Bijbel. Zonder os en ezel, maar wel met dromen en verwarde harten en moeten vluchten naar een ander land. Met mannen uit het veld die de première kregen en ook vreemdelingen uit een ver land op kraamvisite.

Het mooiste van dit moment zijn zoals elke keer de mensen rond de tafel. Gelovig, twijfelend, diverse godsdienstige achtergronden en ervaringen met geloof en instituten, en vooral met wisselende gevoelens, irritaties en bezorgdheden van diep binnenuit. Mensen die het Bijbelverhaal dan ook heel verschillend horen en voelen binnenkomen.

“Vandaag is jullie redder geboren”, klinkt het. “Redder van wat?’, vraagt de ooit gevluchte moslim in het gezelschap. “Wat was er mis in dat land in die tijd, waarvan redding nodig was? Ik denk aan een drenkeling die uit het water getrokken moet worden… Is dat redding?”

Wat een goede vraag! Boenk erop. Waar gaat het eigenlijk om? “Redding uit de slavernij?” associeert iemand anders. Ja, dat was een ander verhaal, dat met Mozes en zo, maar eigenlijk is het hetzelfde. “Redding van overdreven wetten en regeltjes en eisen en verwachtingen”, weet een ander. “Ja, dat is wel actueel: vandaag zitten ook veel mensen muurvast daardoor. Niet alleen armen, maar ook rijken trouwens.” “Echte vrijheid zit in je hoofd, als je je niet meer laat doen.” Hoe kun je vrij worden? “Jezus kwam liefde brengen.” Maar wat is liefde dan eigenlijk? Dat zie je aan hoe Jezus met mensen omging. “Jezus nam iedereen serieus en hielp mensen weer op hun voeten. Als ik dat niet geloofde, zou ik zelf ook verloren zijn.”

Vrede op aarde voor alle mensen. Dat zal onze redding zijn, en voor minder doen we het niet.