Een thermos koffie, een schaal koekjes, een kommeke chips. Een koptelefoon. Een vlotte Antwerpse babbel. Maar vooral twee luisterende oren en veel goesting en een groot hart. Dat heb je nodig. Meer niet, maar ook niet minder. En dat hebben de vrijwilligers in het PSC-Open-Huis-project “Telefoonbezoekje”. Vrijwilligers: gewone mensen die zelf ook graag in Open Huis komen. Het project is geboren vanuit de realiteit dat veel mensen er niet geraken, door allerlei omstandigheden aan huis gekluisterd zijn en dus gemakkelijk vereenzamen. Thuis bezoek ontvangen is vaak nog moeilijker. Maar ‘s gebeld worden, 1 of 2 keer per week, wat kan dat deugd doen. Ne keer wa zwaansen over het weer en de politiekers, of kunnen klagen over pijn, en lachen met elkaars grappen en grollen, en horen dat die ander het graag en belangeloos doet: contact met je maken. Het genoegen is wederzijds. Als vrijwilliger deel je ook wel ‘s je eigen verhalen. Want je verstaat elkaar. Wat het is om de rest van de maand nog maar twee euro per dag te besteden te hebben, omdat die hoge energiefactuur ertussen kwam. En dus enkel brood met margarine te eten. (Wat smaken de koekjes bij de koffie hier dan extra goed!) En ja, het wordt kouder, en Kerst komt eraan, en nee dat is niet onverdeeld tof. Mocht je kans zien: je bent welkom in Open Huis, maar daar ben je natuurlijk vrij in.

Ze doen het trouw, de vrijwilligers. Twee keer per week. Vandaag ‘s geteld: gemiddeld zes gesprekken van gemiddeld 20 minuten. Daartussenin natuurlijk soms even zelf kunnen vertellen aan een medewerker die naar jou luistert. Over de onmacht die je toch ook wel voelt, te weten dat die persoon aan de andere kant van de lijn worstelt met psychische kwetsbaarheid, met gevolgen van een hersenbloeding, met verdriet dat niet over gaat. Doe het maar. Toch blijven luisteren, met de glimlach. Met “verdunde ernst”. Terwijl je eigen maag leeg en je eigen huis koud is.

Dit is meer dan een projectje. Dit is samen mens zijn.

(Ken je iemand die ook zo’n stukje menselijk contact zou kunnen gebruiken? Geef gerust een seintje.)