Dat is de titel van een boek dat aandacht trekt. Maar dat geloof je toch niet? We horen zoveel vreselijks, door toedoen van mensen. Het voorbije weekend nog werden we opgeschrikt door een “geval van zware verkeersagressie” in Berchem. Het bleek om opzettelijke aanrijding te gaan, gedreven door racisme. Afschuwelijk. Er zijn nog veel voorbeelden te noemen. Het nieuws drijft op de slechtheid van de mens; dat verkoopt. Net als roddel. We worden elke dag ermee vergiftigd. En we laten ons vergiftigen.

Maar je kunt ook anders kijken, zegt de boekschrijver Rutger Bregman. Hij heeft het grondig aangepakt, want hij heeft er veel werk mee: ons anders te helpen kijken. Eerst dat gif, onze argwaan en bitterheid lospellen. Enkel als je dat toelaat, en je open stelt, ontdek je dat inderdaad de mééste mensen deugen (behalve zij die door macht gecorrumpeerd en compleet door angst vergiftigd zijn). Deugen, wat een apart woord eigenlijk. Het woordenboek vertelt mij dat we dat bijna altijd met ontkenning gebruiken: niet deugen. Typisch. Daar zijn we aan gewend. Terwijl deugen oorspronkelijk alles te maken heeft met “dogen”: mede dogen dus. Een doordenkertje.

Zelf heb ik dit weekend, ditzelfde weekend van die verkeersagressie, iets prachtigs meegemaakt. Het Eye Contact Experiment. In hartje (autoloos) Antwerpen, te midden van tumult, een plek van rust, mens tegenover mens, compleet onbekenden voor elkaar, één minuut elkaar woordeloos aankijken. Dat is genoeg om de ander als medemens te vinden. Te ervaren dat de meeste mensen deugen.

Probeer het ook maar eens, gewoon in het dagelijks leven. Mensen rustig en vriendelijk aankijken. Let maar op wat je dan ontdekt.

En je bent in de wereld niet alleen. Bekijk dit maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=93UiJy548pQ Er is een beweging gaande waar de wereld beter van wordt. Gewoon omdat diep van binnen de meeste mensen deugen.