De Bijbel is geweldig. In dubbele betekenis. Vol verhalen over geweld. Zwaar om te verteren. Tegelijk geweldig hoe herkenbaar, actueel en leerrijk. We kijken in de spiegel.

In de maandelijkse Bijbelbabbel in PSC Open Huis worstelen we ons door de verhalen over het gezin van koning David – wàt een familiedrama’s. Broer verkracht halfzus, broer van broer wreekt halfzus en vermoordt zijn broer, vader rouwt om zijn oudste zoon om vervolgens zich op zijn andere zoon te wreken, om wie hij ook weer zal rouwen. De verkrachte halfzus verdwijnt en verkwijnt onder al dat geweld en taboe. Wel krijgt later haar nichtje haar naam. Dit gaat voorlopig nog wel even door: de spiraal van wraak en geweld. En het begon al op bladzijde twee van de bijbel: broer vermoordt broer. Story of all times.

De deelnemers willen geen vakantie van de Bijbelbabbel. En ook niet afwisselen met iets luchtigers. We zijn vandaag alweer nauwelijks uitgedacht en uitgepraat: er resoneert zoveel mee. Familieruzies, polarisatie, etnische spanningen, verdrukking van slachtoffers, eigen ervaringen met vooroordelen over de eigen wijk Antwerpen-Noord. In ons gesprek wordt duidelijk dat alle mensen en groepen “goed” en “slecht” kunnen zijn, inclusief wijzelf. Kijk maar naar de personages in de bijbelverhalen. Dat helpt om open in het leven te blijven staan. Elkaar tot medemens te blijven.

Geweldig.