Het zit muurvast. Potdicht. De woningmarkt. 75% van de huishoudens in België zijn huiseigenaren. Die zitten natuurlijk graag waar ze zitten. Je denkt tien keer na voordat je verkoopt en vaak gebeurt dat door omstandigheden. De andere 25% huurt. Of probeert dat. Ofwel duur omdat de woning aan de kwaliteitseisen voldoet en moet blijven voldoen. Ofwel iets minder in een minder comfortabele woning. Ofwel duur in een slechte woning.

Je zult maar jongvolwassen zijn met een onzekere job – en welke is dat niet. Of alleenstaande moeder. Of alleenstaande man, want daar zijn kennelijk ook bedenkingen bij, hoorde ik laatst op Radio 1. Of gezin met kinderen. Of levend van één of andere uitkering. Of erkende vluchteling. Of “vreemdeling” tout court … Het lijstje lijkt niet te eindigen, van “categorieën” voor wie ondanks maanden of jaren zoeken en verwachtingen bijstellen de deuren dicht blijven. Weinig mensen die niét onder één of andere categorie vallen.

Het zit vast. En dat is niet goed.