Internationale Dag van Verzet tegen Armoede. Het is hun dag vandaag. Maar zo ervaren ze het zelf niet meer, deze mensen die al decennia in armoede leven. Na vele jaren protest en verzet, inspraak en empowerment. “Er verandert niets”, klinkt het. “De facturen stapelen zich op, het is elke keer iets anders wat moeilijker wordt. En we worden ouder. En moe.”

Het treft dat net vandaag de bijbel opengaat op 1 Samuël 30. Een verhaal over verzet. Tegen de zoveelste verdrukker. Het clubje dat nog meedoet, wordt zienderogen kleiner. En zelfs boos op hen die afhaken. Nu moeten zij het alleen opknappen. Hoe herkenbaar allemaal.

Interessant is hoe vrijheidsstrijder David niet blind tekeer gaat, niet boos wordt op de moedelozen, tijd maakt en iedereen gelijk en mild behandelt. Zijn geheim? David telt tot tien. Zodat hij God om hulp en raad kan vragen. En dan ziet hij, met dat kleine clubje ongeregeld, het monster in de ogen. Zijn doel: degenen die het ergst slachtoffer zijn (in dit geval de vrouwen) bevrijden.

Het lijkt ieder van hen toch te raken. Deze mensen met hun eigen levensverhalen. Ze blijken in het verwerken van hun ervaringen zelf ook te hechten aan rechtvaardigheid, vrede, vergeving, kansen.

We lezen een tekst over hoe elk gebaar van liefde er wel toe doet. “Dat is mooi”, zeggen ze zacht. Samen putten we precies toch weer een beetje moed.