De inwerkperiode is officieel voorbij. Zij die ik opvolg is met pensioen. Nu is het aan mij. Stadspredikant zijn. Wat is dat? En hoe leer je dat? Het is uniek werk op een unieke plek in een unieke organisatie in beweging. In een altijd veranderende ingewikkelde wereld vol rottigheid, pijn en veerkracht.

Ik ondervind elke dag hoe ik het leer. Hoe ik het word. Stadspredikant. Door te luisteren. Veel te luisteren. In mij op te nemen. Met al mijn zintuigen en tot in het putteke van mijn ziel. Met mijn volle verstand en al mijn vaardigheden. Te kijken, te ervaren.  De plekken. De groepen. De wisselwerkingen. En ieder persoonlijk. Van elk verhaal leer ik. En wat mag ik er veel horen. Verhalen. En wat komen er veel tranen. Geweende en ongeweende.

Niets is vanzelfsprekend. Niemand is hetzelfde. Niets gaat vanzelf. Iedere mens heeft stekeltjes. En behoeften.

Iedere mens, inclusief ikzelf, is mijn leermeester, mijn gastvrouw, mijn gids. Iedere dag, inclusief vandaag, is een leerschool. Levenslang.