Hoe mensen broeders worden, zie ik gebeuren in de ACM jongerenwerking. Daar kan Europa (met dit zogezegde lijflied) nog wat van leren. Europa met z’n vooroordelen, stekels, prikkeldraad en nog ergere “maatregelen” tegen notabene jongeren als zij.

In ACM kunnen ze zo binnenwandelen. Dat doen ze ook. Met een vraag. Een papier. Of zo maar, beetje wifi gebruiken, muziek luisteren, chillen. Verschillende herkomsten, leeftijden en situaties. De één net in België, de ander al jaren hier, de één met papieren, de ander soms al heel lang nog altijd zonder. Ze komen effe uitblazen na een dag school of werk en van de stress en de rugzak die ze altijd meedragen. Ze kunnen ‘s nachts vaak niet slapen, maar dat zou je niet zeggen als je ze zo bezig ziet en hoort.

“Hey hoe heet jij? Wat doe jij?” en al snel zomaar gesprekjes als “wat als jij 10.000 euro zou krijgen?” en “kun je kiezen om goed te leven?” Ik zit erbij en hoef daar niets aan toe te voegen. Ze prikkelen elkaar. En ze inspireren elkaar. “Prioriteiten hè. En nadenken.” “Je kunt kiezen hoe je leeft.” “Werken is belangrijk, profiteren is dom.” “Ik bid God alle dagen dat Hij mij moed geeft voor de nieuwe dag, inshallah.” Als je iets weet over hun omstandigheden, hun jaren vol moeite en ontmoediging en zelfs tegenwerking, dan word je warm en blij van zulke momenten. Sommige politici zouden ‘s moeten meeluisteren, denk ik erbij.

En dan, na zo’n uitwisseling van eigenlijk maar een paar minuten, high fives en hugs en “broeder, kom je gauw weer? Je bent altijd welkom.” Zo eenvoudig kan het zijn: mensen die broeders worden. Europa, leer ervan.