Wat een mooi woord: huis-vesting. “Een overkoepelende term”, legt Wikipedia uit, “… voor alle soorten onderkomens”. De geborgenheid gloeit je warm tegemoet.

Alleen, niet voor iedereen. Veel huizen zijn geen vestingen meer, maar ruïnes met de grond gelijk. Of ziekmakende krotten. Veel mensen zijn opnieuw op zoek moeten gaan. Iedereen hunkert naar een thuis.

Sommigen vinden tijdelijk onder-komen, over-koepeling. Lawaaierig en privacy-loos. Met alle spanningen vandien. Een eigen plekje voor jouw gezin, voor jou alleen? Waar vind je dat? Deuren gaan open of blijven dicht. Meestal het laatste. Zeker voor nieuwkomers en zogezegde onaangepasten. Maar je moet een adres hebben voordat weer andere deuren kunnen opengaan: naar werk, naar inkomen, naar allerlei rechten. Menswaardig bestaan. Kunnen zijn wie je bent.

Als we iets voor mensen willen betekenen in deze tijd, zal huisvesting onze prioriteit moeten zijn. Fatsoenlijk, proper, menswaardig.

Zijn we dan niet met teveel op te weinig oppervlakte? – Nooit beelden gezien van sloppenwijken en vluchtelingenkampen? Dan moeten wij hier met al onze weelde toch een beetje kunnen opschuiven om plaats te maken?

Op dit moment doen mensen overal in het land hun bewonderenswaardige best. Voor tijdelijke opvang en blijvende stek. Bed, bad en brood in eigen huis delen. Pleegzorg en co-housing. Kamers renoveren en ter beschikking stellen. Advertenties van “te huur” verzamelen. Eindeloos veel telefoons voor die ene toestemming om te mogen kijken. Vertrouwen  winnen van verhuurders. Helpen verhuizen met alles wat daarbij komt zien.

Zo ziet gastvrijheid eruit. En ja, dat kost veel moeite.  Dat moet beter kunnen.

De volgende stap is dat de overheden dat oppikken en structurele hervormingen doorvoeren. Daartoe kunnen we over een paar maanden samen onze stemmen verheffen, als we in zo’n klein hokje belanden. Als wij het voorrecht hebben om iets in te brengen. Is gastvrijheid dan ook onze prioriteit? Volgens de bijbel de toetssteen van onze menselijkheid en concretisering van geloof en hoop.

(Foto: Brandpunt 23)