Hoe handle je de problemen van de multiculturele samenleving? Hoe kun je je safe voelen in de Seefhoek? Hoe raak je niet het noorden kwijt in Antwerpen-Noord? In iets andere woorden krijg ik veel vragen in deze strekking, als mensen horen dat ik er woon. “Tussen de vreemdelingen”, benadrukken ze dan. Vaak in één adem met “overlast, vuil, lawaai, onverzorgd” in het beste geval; in een zucht gevolgd door “geweld, diefstal, drugs, onveiligheid”.

Ik ben niet blind, niet naïef. Ik hoor en ruik en zie. En ik voel mij veilig en aanvaard en op mijn gemak. Elke dag betrap ik mij erop dat ik glimlach, vaak meerdere keren. Dat ik hier gelukkig ben.

Hoe handlen we samen de problemen hier? Geen idee. Problemen zijn er. Maar er is ook handel. Zeker “op Handel”. Een begrip hier: halte Handel van de metro, op de kop van de Handelstraat. Handel en wandel, dat was mijn zondagmiddag. De Handelstraat afgewandeld van kop tot staart. Je kijkt je ogen uit, je ruikt, je leert kennen, je hoort de wereld en je proeft menselijkheid. In al zijn facetten, natuurlijk. Juist dat mag mijn wereld zijn. De hele handel.