Ds. Ina Koeman heeft al 21 jaar lang deze vraag beantwoord met al haar inzet. Bekijk maar ‘s de film over haar werk op de Facebook-pagina. Zegt die niet genoeg?

Maar toch…. Vanaf deze maand doet een nieuwe stadsdominee haar intrede; een geschikt moment om opnieuw na te denken over wat een stadsdominee kan betekenen in de 21ste eeuw.

In de bijna 40 jaar van haar bestaan heeft het PSC altijd nagedacht over die “P”: wat betekent het dat we Protestants zijn?

Het is een bewuste keus van het PSC om juist nu ook weer een stadspredikant aan te stellen. De stadspredikant belichaamt waar die “P” voor wil staan: een bloedgroep die door het hele PSC en al haar geledingen stroomt. Geen dode letter. Alles wat we allemaal samen doen, voelt als een heilig vuur: het verlangen naar recht en liefde in deze wereld, vooral voor mensen die die het hardst moeten missen.

Heb je daar het geloof voor nodig? Dat is een vraag die ieder mens voor zichzelf moet beantwoorden.

Waarom dan een dominee? Of zoals iemand vroeg: moet je daar theoloog voor zijn?

Geloof, mens-zijn, leeft van verhalen. Theologie is de verfijnde kunst van het verhalen vertellen. Een theoloog is iemand die die verhalen probeert op te vangen, te verbinden, te bundelen, te vertalen en door te geven. Theologie groeit dus van de bodem, daar waar mensen zijn en zij hun ervaringen delen. In het verlangen en het vertrouwen dat de wereld daar een beetje warmer, menselijker en rechtvaardiger van wordt.

Wat zou het fijn zijn als mensen zich daarin opgenomen kunnen voelen en zo ervaren wat liefde betekent, of met andere woorden: wie God is. Het Grote Warme Welkom aan ieder mensenkind.

Een stadsdominee is er om dat Welkom te helpen warm houden, met hart en ziel, luisterend, vertellend, zingend en dromend, en vooral: sámen!