Internationale Vrouwendag.

“Stop seksisme, stop racisme, internationale solidariteit!”, zo klinkt het ook door de straten van Antwerpen-Noord. Zoals op vele plaatsen en op vele manieren in de wereld. Vandaag en op allerlei momenten en in allerlei contexten. Ik zie vrouwen met en zonder hoofddoek, met en zonder kansen, vrouwen van allerlei culturen, overtuigingen, standpunten en bekommernissen. Ze scanderen hetzelfde. “My body my choice!”, roepen ze er achteraan. (En een enkele man roept mee: “her body her choice”. Tof.) Elk van hen zal daarbij aan iets anders denken. Lichamelijke integriteit heeft vele vormen. Maar het gaat om één ding, dat blijkbaar nog altijd niet vanzelfsprekende realiteit is: rechtop vrouwzijn. Zonder bang te moeten zijn voor enige vorm van geweld, vernedering of uitbuiting. Om daarvoor op te komen moet je met velen zijn.

De internationale Vrouwendag blijft nodig.